viernes, 7 de marzo de 2014

Destripant els dipòsits estructurats

Estimat lector,

No hi ha res que em faci més ràbia que les coses no es diguin pel seu nom. Com deia el Sr Laporta "que no os embauquen!!" que alguns dipòsits diuen que són segurs i no ho són!.

Un dipòsit estructurat és com un grèmlin. Te'l venen com que es mono, tranquil i segur; però el que no et diuen és que no li donis menjar després de mitja nit ni el mullis o se't complicarà la existència.

Tots aquells que esteu llegint aquestes línies i en tingueu un contractat no cal que aneu a calar foc a cap entitat bancària ni a demanar que us tornin els diners doncs, tot i que malgrat són una mala opción d'inversió segons la meva opinió, no perdreu el capital invertit.

Un dipòsit estructurat és una combinació de dipòsit financer i un derivat. Pels que no ho sapigueu, un derivat és un producte financer amb un risc molt alt.

Sí el risc del producte és alt aleshores perquè ens garantitzen el capital?. La resposta és molt senzila, el que
fan és aprofitar una part de la rentabilitat que us generen els diners dins del propi dipòsit per comprar aquest derivat.

Cal dir que existeixen nombrosos tipus de derivats, i en aquest article no és la meva intenció parlar de tots ells sinó fer una menció del que són. Perquè fem un símil seria com comprar una butlleta de loteria on si ens toca podem guanyar mil (on posa mil podeu posar la quantitat que volgueu) euros però la probabilitat és molt baixa.

Perquè és baixa la probabilitat? Doncs perquè com més baixa és la probabilitat més barat es aquest derivat i més fàcil de col.locar a l'inversor final és i també el "possible rendiment" és més alt i per tant més atractiu. No dona la mateixa quantitat de diners guanyar l'euromillón que la grossa de nadal. Normalment s'utilitzen derivats sobre accions conegudes i ens ofereixen una rentabilidad adicional si les accions (acostumen a ser tres o més) arriben a un determinat percentatge de revaloració.


Tots els dipòsits estructurats funcionen amb la premisa que el client té poca cultura financera i que el fet d' obtenir una rendibilitat 0 o petita el deixa més que content. El segon és la confiança que té el client en l'interlocutor per tal de deixar-se convèncer que aquell producte és el millor.



I amb tot això no vull dir que els dipòsits estructurats siguin cosa del diable, sinó que hi ha altres opcions d'inversió molt més interessants i també que  es barregen dos productes un dels quals té una volatilitat i un risc elevadissim.

Personalment no m'agraden les barreges, a no ser que siguin de bar!




No hay comentarios:

Publicar un comentario