jueves, 20 de marzo de 2014

Parlem de monedes virtuals, bitcoins, litecoin i d'atres (I)

Aquesta vegada amics us vull fer una petita ressenya del fenòmen que des de fa ja uns anys està venint amb força, les monedes virtuals. Quan parli de moneda virtual em referiré majoritàriament al bitcoin, que és aquella moneda digue'm-ne més popular fins al moment, però sapigueu que existeixen altres tipus de monedes virtuals com poden ser el Peercoin,Litecoin,Ripple,Linden dolar,...

Què és una bitcoin?

Un bitcoin és una moneda virtual que no està respaldada en cap suport físic. És a dir que no tenim bitllets ni monedes sinó que totes les transaccions es fan a través de plataformes digitals. Si volem comprar alguna entita bancària.
cosa i tenim bitcoins només hem de realitzar una transferència digital a través d'un ordinador o un telèfon intel.ligent d'igual manera com si ho fessim des de la nostra

Cal dir que aquest tipus de monedes no es troben recolzades per cap estat ni país per la qual cosa i com explicaré més endavant és un gran problema.

Com aconsegueixo bitcoins?

Per aconseguir aquesta moneda actualment existeixen dos tipus de maneres:

1-La més senzilla i fàcil, però més cara és el canvi a través de monedes de curs legal (Euros, Dòlars,et).Ara mateix, el dia 11/03/2014 a les 8:22 del matí un bitcoint val exactament 442 €. Ho especifico així perquè al no ser una moneda de curs legal la seva volatilitat (possibilitat de variació del preu) és altíssima.
Com d'alta? Doncs només dir-vos que fa 3 dies el valor era de 600 € i escatx. És a dir que en 3 dies ha
variat sobre un 24%!.

2-La més laboriosa consisteix en "minarla". El proces del minat (mining en anglès) consisteix en trobar la sol.lució a un problema informàtic sumament complex. El problema informàtic s'ha de sol.lucionar a través de força bruta; prova i error. Si el nostre ordinador aconsegueix trobar la sol.lució al problema s'obtenen 50 bitcoins. No vull entrar en temes . El que sí us he de dir és que en una pròxima entrada intentaré aportar més llum com també faré una valoració del procés ja que actualment em trobo amb el meu ordinador minant bitcoins.
Quin tipus de persona menyspreable seria si parlés d'una cosa que no conec?.

Que puc comprar?
Hem aconseguit els nostres preciats bitcoins i tenim ànsies consumistes de gastar-nos els, però, i ara què?.

Es sorprenent la quantitat de coses que es poden comprar i les que van apareixent. A continuació us dono un resum del més destacat

Cheapair: Vols des dels EE.UU al Canadà pagats a traves de bitcoins.
Gyft:: Targetes de prepagament de telèfon a EE.UU.
SnapCard: Aquesta es probablement la més interessant ja que ens permet comprar en varis llocs com Ebay,nike,.. i ens permet donar liquiditat als nostres bitcoins.

Altres curiositats les podeu veure aqui.

Coses a tenir en compte

A continuació us enumeraré una sèrie de coses que crec que s'han de tenir en compte i heu de conèixer:


  1. Es una moneda que actualment és totalment especulativa. Això significa que la seva variació de preu es molt brusca. No és un lloc gens interessant per tenir els nostres estalvis a mitjà ni a llarg termini. De fet jo no recomano intercanviar € per bitcoins ja que igual que ens podem fer d'or podem perdre sumes de diners inmundes. A més moltes vegades aquestes especulacions acaben en tragèdia. Sinó mireu a Terra a l'any 2000. No cal ser cap geni de les finances per veure el que va passar no?.
  2.  Algunes persones visionàries (jo potser no tinc tanta visió) ja parlen de criptoeconomia i d'un prometedor mercat financer però no obstant i com mostraré en la pròxima edició d'economia a la catalana aquesta criptodivisa està estretament lligada al preu de l'electricitat i no està respatllada per cap govern. Això significa que si succeeix alguna hècatombe el govern no respatllarà les persones afectades. En un mercat financer normal és el banc central qui decideix quanta moneda emet i si és cert que un intervencionisme exagerat no és bo si que correccions puntuals ho son. 
  3. La seguretat és més que desitjable. Per començar aquesta moneda és un arxiu que s'emmagatzema en un dispositiu. Això significa que si la moneda la tenim emmagatzemada al nostre ordinador i durant una tormenta queda rostit ens quedem sense els nostres bitcoins. Us imagineu els estalvis de tota una vida desapareguts?.  A més si els emmagatzemem online podeu tenir el mateix problema en cas que qualsevol hacker ataqui els servidors i en robi els arxius. 
  4. La  moneda és anònima igual que les transaccions. En les transaccions només existeixen claus de xifrat i una persona pot tenir varies claus de xifrats (es com si de comptes corrents es tractessin per fer un símil). Això vol dir que en cas de robatori no es pot saber la persona final i anima a les activitats delictives doncs es una moneda difícil de rastrejar. Els bitllets porten un número de sèrie pero els bitcoins no.
  5. No hi ha barreres  de cap tipus. Els ordinadors personals d'avui en dia no disposen de suficient seguretat i les xarxes wifi tampoc. Això significa que una persona des-de la India us pot entrar dins el vostre ordinador, robar-vos els vostres bitcoins i a més accedir a la wifi del vei per robar-lis els seus. I no tan sols això, sinó que igual que el spyware i adware, també us poden tenir el vostre ordinador a traves de bots minant bitcoins! Sembla una pel.licula futurista, però això ja està passant.

Espero que us hagi agradat. En la pròxima entrada més conclusions i experiment teòric. Me'n Vaig a minar bitcoins!!!

1 comentario: